Celiakie a alergie na lepek není jedno a to samé
Alergie na lepek a celiakie jsou dvě různé věci. Podle primářky oddělení genetiky GHC kliniky Moniky Koudové si lidé často tyto pojmy pletou. O tom, jak se to vzájemně liší a pro koho je důležité vědět, že má k celiakii genetické předpoklady, mluvila v pořadu Třináctka Plus.
Celiakie je intolerance lepku. Je to autoimunitní onemocnění, které může postihnout ty, kteří mají tuto dispozici k celiakii geneticky zakódovanou.
Dispozici k celiakii má zhruba třetina z nás
„Ale pozor, sama genetická dispozice nedělá diagnózu tohoto onemocnění. Genetickou dispozici má u nás asi jedna třetina lidí, ale zhruba jen jedno procento z nich celiakii v průběhu života rozvine. Ten, kdo tu dispozici nemá, celiakií neonemocní. My jsme schopni říct, kdo si na případné onemocnění musí dát pozor. Spouštěcím mechanizmem celiakie může pak být v průběhu života cokoli. Může to být nějaká prodělaná infekce, stres, porod atd. To znamená, že někomu se to spustí už v dětství a někomu až v dospělosti, tedy u těch predisponovaných,“ vysvětluje paní primářka Koudová.
Alergie na lepek
„U alergie na lepek také pomůže bezlepková dieta, ale nejsou k ní zatím vztahovány stejné dispozice jako k celiakii. U té už je porušená prostupnost střevní sliznice a má to i jiný dopad na imunitu nemocného. Netrápí je jenom zažívání, ale jsou více unavení, řídnou jim kosti, ženy mají problém s otěhotněním a dokonce i deprese mohou mít v zárodku svého propuknutí skrytou celiakii."
Proč je genetické vyšetření důležité
„Genetické zjištění celiakie je také důležité v tom, že když nevíme, že ji máme, tak díky špatné funkci střeva přicházíme o všechny důležité živiny, vitamíny a minerály, a to způsobuje další zdravotní komplikace. K jejich správnému odhalení může pomoci právě genetická odpověď - jestli je to problém celiakie a léčíme ji, nebo hledáme dál," dodává primářka Koudová.
Vyšetření trvá asi 10 dní a dělá se buď z odběru krve či stěru z dutiny ústní.
Podobné je to i se zjišťováním intolerance mléčné bílkoviny, dispozicí k parodontóze a testováním funkčnosti enzymů v našem těle, které jsou důležité pro přirozenou detoxikaci našeho organizmu. Toto vše o nás totiž prozradí genetická informace, kterou odborník dokáže najít a přesně přečíst.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka