Bramborové placky pouze z brambor dělá paní Emílie Rakovská s masovou směsí už více než 40 let
Pro bezlepkový recept na úžasně křupavé bramborové placky se směsí z drůbežích vnitřností a uzeným jsme si dojeli do Plané u Mariánských Lázní k Emílii Rakovské. Usmažila nám obratně placky a dala nahlédnout do své malé kuchyně.
Bramborové placky
Ingredience
7 větších brambor
1 špetka soli
2 vejce
olej na smažení
Postup:
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a prosolíme 1 špetkou soli. Ihned smažíme na oleji. Placka je tlustá asi 1,5 cm a zabere celou plochu pánve.
Po orestování do zlatova placku obrátíme a potřeme rozšlehanými vejci, aby placka lépe držela.
Znovu restujeme i z oné druhé strany dozlatova. Pak zase obrátíme, potřeme i zbývající stranu rozšlehanými vejci a dosmažíme.
Necháme okapat na ubrousku a podáváme s masovou směsí navrch nebo vloženou dovnitř a v přeložené placce.
Masová směs
Ingredience:
100 g kuřecích žaludků
100 g kuřecích srdíček
100 g kuřecích jater
100 g uzeného masa
1 cibule
2 stroužky česneku
1 špetka soli
1 menší špetka pepře
1 lžička grilovacího koření
1 lžička pikantního koření (např. Adamovo žebro)
50 ml rostlinného oleje
Postup:
Kuřecí žaludky si předem povaříme doměkka ve vodě asi 1 hodinu. Po té je nakrájíme asi na centimetrové kousky. Na stejnou velikost nakrájíme i kuřecí játra, srdíčka a uzené maso.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na polovině oleje dozlatova. Pak přidáme postupně kuřecí žaludky, srdíčka i játra. Restujeme asi 10 minut do změknutí.
Po té směs okořeníme solí, pepřem, grilovacím případně pikantním kořením. Pro ostřejší říz přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a krátce zarestujeme, aby nezhořkl.
Na závěr přidáme na kousky nakrájené uzené maso a krátce tepelně upravíme.
Emílie Rakovská
Přivítala nás s manželem ve svém bytě v Plané u Mariánských Lázní. Hned po příchodu nabídla jablečný dezert v podobě růžiček z listového těsta a k tomu turka z čerstvě namleté kávy. Recept na bramborové placky získala před 40 lety od bratrance svého muže a od té doby je dělá.
Při natáčení musel Patrik Rozehnal před paní Rakovskou klečet, aby si při pořizování videa mohli hledět do očí. Bylo to veselé odpoledne.