Bezinkový likér
Bylinkářka Blanka Kocourková je pravidelným středečním hostem Apetýtu a do vysílání nám přinesla následující recept na bezinkový likér.
Zdá se, že letos se s ohledem na teplé i deštivé léto můžeme těšit na dobrou kvalitu bobulí černého bezu. Možná by stálo za to, udělat malou inventuru toho, co máme ve spižírně. Kolik máme džemů, marmelád nebo sirupů. A potom zvesela naplánovat co uděláme s bobulemi černého bezu. Nabízí se mnoho možností. Blanka Kocourková pro dnešní Apetýt vybrala likér, který údajně působí proti revmatickým bolestem.
Co budete potřebovat?
- 3 kg čistých bezinek
- 1 l vody
- 1 kg cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce mleté kávy
- 1/2 l rumu
Postup:
- Bezinky pomačkáme a přes plenku vymačkáme šťávu.
- Do šťávy dáme litr vody, 1 kg cukru a vaříme 5 minut za stálého míchání.
- Dále přidáme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty, potom se přidá káva a vaří se ještě 2 minuty.
- Do vychladlé směsi se vlije 1/2 l rumu a vše můžeme plnit do lahví včetně necezené kávy, aby likér nádherně provoněla.
Související
-
Pomerančový likér
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům. A to takovým, které jsou opravdu staré sto a více let.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.